Programová nabídka DVPP

Nabídka vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky je orientační a bez uvedení termínů. Ty budou doplněny postupně. Na akce bude upoutávka na webu nebo bude zaslána pozvánka na školy v Karlovarském kraji. Pro závazné přihlášení prosím klikněte na odkaz Přihláška.

NázevEXKURZE - VODNÍ SYSTÉM A CENTRUM STAVITELSTVÍ - KLÁŠTER PLASY
Datum25. 6. 2024
Místo konáníKlášter Plasy, Pivovarská 1, 331 01 Plasy, 331 01
Popis25.6.2024
8:00h Odjezd od Sportovní haly ISŠTE v Sokolově
8:20h Zastávka U Keramické školy v Karlových Varech
10:00h Komentovaná prohlídka Centra stavitelského dědictví, nás provede po celém areálu bývalého pivovaru a zprostředkuje nám seznámení s problematikou historických stavebních prvků, materiálů a konstrukcí, uvidíme unikátní expozici stavebně-historického průzkumu prezentující postupy a metody zkoumání historických staveb na objektu „in situ“.

12:00h Speciální prohlídkový okruh zaměřený na fungování vodního, větracího a tepelného systému budovy konventu, která byla vystavěna v letech 1711 – 1738 podle plánů architekta Jana Blažeje Santini Aichela. Dle cisterciácké tradice se stavělo v údolní říční nivě, na velmi nestabilním bažinatém podloží. Budova je proto založena na 5100 dubových pilotách, k nimž se přivádí kanály voda, jež konzervuje toto dřevo v základech.
Prohlédneme si vodní zrcadla, navštívíme klášterní vězení a projdeme částí podzemních vzdušníkových chodeb, do kterých se musíte vybavit baterkou a přilbou. Seznámíme se s promyšleností barokního inženýrství promítnutém v technickém řešení základů budovy, ve vodním a vzdušném systému konventu, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu.

13:20h Odjezd do Karlových Varů a Sokolova

Vezměte si s sebou baterky (stačí v mobilu) a pevnou obuv. Teplota se na prohlídkové trase bude po celou dobu pohybovat kolem 7/14°C. V případě deštivého počasí, případně po dešti, prosím počítejte s tím, že se v podzemních chodbách mohou tvořit louže (hluboké cca 3-5cm), skrze které budeme procházet.
Počet hodin6
Cena0 Kč
PoznámkaMísto: Klášter Plasy, Pivovarská 1, 331 01 Plasy, 331 01
Termín: úterý 25.6.2024
Poznámka: Nejedná se o akreditovanou akci, akce je pro účastníky zdarma.
Kontakt: Ing. Štěpánka Makoňová (stepanka.makonova@gymso.cz), tel:777553865